Byrokraattien luoma ilmaistyövoimapaja vai henkisen hyvinvoinnin mahdollistaja?

20.10.2020
Kuva: Peter Saari
Kuva: Peter Saari

Puhutaan suojatyöstä, syrjäytyneiden uudelleensijoittamisesta yhteiskuntaan, säälihommista. Mikään näistä nimityksistä ei voisi olla vähempää oikeassa. Kuntouttava työtoiminta, pajatyöskentely, ryhmätyöskentely, se on pitkäaikaistyöttömälle hyvä ponnahduslauta takaisin työelämään. Ihmisen on vaikeaa pitkän kotonaolo- tai pätkätyöjakson jälkeen lähteä uusiin kokoaikaistöihin, tai sitten elämäntilanne tai terveydellinen tilanne estävät "oikeiden töiden tekemisen". KuTy antaa kyllä näytteet ihan oikeasta työstä, sen voivat todistaa monet työntekijät. "Palkkahan" ei päätä huimaa, työttömyyskorvaus ja osallistumispäiviltä 9€ eli parhaimmillaan ylimääräistä verottomana 36 euroa viikossa, mutta se ei olekaan kutyn pääasiallinen tarkoitus.

Jos totta puhutaan "Palkka" on väärässä suhteessa työn määrään nähden joidenkin työntekijöiden kohdalla. He tekevät yrityksissä tai kunnan erityisesti kuntouttavan työtoiminnan ylläpitämiseksi perustetuissa pajoissa työtä samoin kuin "normaalit työntekijät". Työaika tosin on lyhyempi. Se kuinka paljon tekee, on tietysti suhteessa omaan motivaatioon, työn mielekkyyteen ja siihen kuinka paljon vastuuta annetaan "kuntouttavalaiselle". Usein ohjaajat tai "pomot" luottavat alaisiinsa hyvin. Ymmärrän toki tällöin pienen mutinan korvauksen pienuudesta.

Työtoimintapäivä kerran viikossa (maksimi on neljä työpäivää per viikko) voi olla työntekijälle se ainoa sosiaalinen kohtaaminen viikon aikana. Se antaa enemmän henkisesti, kuin se työ mitä teet antaa onnistumista, ainakin heille ketkä tekevät kevyempää työtä esim. fyysisen kivun rajoittamina. Syrjäytyminen on tässä yhteiskunnassa vakava ongelma niin nuorten kuin vanhempienkin keskuudessa. Ollaan ajauduttu neljän seinän sisälle, ja sitten kun saakin paikan, jossa tekee oikeasti hommia, olivat ne "yhteiskunnan täysivaltaisesti työelämässä tomivan jäsenen" mielestä kuinka vähäpätöisiä tahansa, se nostaa omanarvontuntoa ja halua alkaa järjestellä muitakin asioita. Muutama lisäeurokaan ei pahenna asiaa. Ja jos pääsee tekemään oikeita töitä hiki hatussa, se vasta auttaakin siinä mitä itse ajattelee itsestäsi. Se on jokaiselle mahdollista kuntouttavassa työtoiminnassa.

En pidä siitä, kuinka tätä nimenomaista toimintaa kutsutaan orja- tai ilmaistyövoiman käytöksi, tai leimataan ihmisiä jotka ovat palvelun piirissä. Monesti elämäntilanteet enemmän kuin ihmiset itse, ajavat henkilön elämän siihen tilaan, että ei ole kykenevä käymään 9-17 kellokorttitöissä. KuTy on erittäin hyvä työllistymistä edesauttava toiminto, ja tiedän monia jotka ovat nousseet 9€/pvä, ensin palkkatuelle, sitten ihan palkkalistoille ja muutaman vuoden päästä tarjottu työnjohtajan paikkaa. Tämä mies teki alusta asti töitä kovasti, ja kertoi häntä haastatellessani, ettei se palkka vaan se että saa tehdä jotain, tuntea itsensä hyödylliseksi jälleen, monen vuoden hajanaisten työkokeilujen ja työmarkkinatukilappujen täyttämisen jälkeen. Esimerkkini henkilö pääsi kuiville ja elämässään on nyt hyvässä asemassa, naimisissa kahden lapsen isä ja on jo tosin vaihtanut työpaikkaa.

Allekirjoittanut on itsekin sortunut "dissaamaan" kuntouttavaa, mutta nyt huomatessani kuinka mukavan rytmin se antaa viikkoihin, ja saan tehdä sitä mitä rakastan (se totta kai vaikuttaa työssä kuin työssä viihtymiseen- ei pelkästään kuntouttavan työtoiminnan kohdalla), on elämä oikeastaan ihan mukavaa. Päätoimittajana oleminen on vastuun kantamista, tutkimista, kirjoittamista, lukemista, ja ennen kaikkea se antaa minulle uudenlaisen katseen itseäni kohtaan; kuin silmieni kameran linssi olisi vaihdettu. Samoin on Sinun laitasi, joka olet työtoiminnassa mukana, katso itseäsi ja sano: hienoa xxxx, olet hommissa, ja se ei kuulu kenellekään mitä teet, kunhan se antaa sinulle syyn nousta sängystä aamulla ja nähdä uusia ihmisiä.

Hyvää syksyä ja toivotaan että suhtautuminen kuntouttavan työtoiminnan tekijöitä kohtaan muuttuu kieroon katsomisesta kehuiksi; hienoa että olet töissä, rakennat omalta osaltasi yhteiskuntaa, vaikka pieninkin askelin!

Muista, olet tärkeä, mitä ikinä työtä teetkin!


Kia Markkanen
Päätoimittaja (siis ihan oikea ammattinimike vaikka onkin kuntouttava)

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita